Overvloed is een regeneratief landbouwbedrijf. We produceren gezonde voeding op een manier die ook het ecosysteem voedt. Onze landbouwmethode geeft meer dan we nemen. We zijn er op gericht om de biodiversiteit te versterken, koolstof (stabiel) vast te leggen, het landschap en de watercyclus te herstellen en een eerlijk inkomen voor de boer.inn.en te genereren. Technieken die elders in Europa succesvol worden toegepast brengen we samen en vertalen we naar een Vlaamse context. 

Wij zijn: Julie Van Overmeiren en Lien Vrijders. Wij zijn een milieuwetenschapper en een bioloog en erg begaan met de grote uitdagingen van deze tijd: klimaatontwrichting, de dramatische achteruitgang van de biodiversiteit en een complexe boerencrisis. Elk op onze eigen manier komen we uit bij regeneratieve landbouw en agro-ecologie als hoopvolle praktijk om een mogelijke toekomst vorm te geven en zijn we vastbesloten deze beweging mee uit te bouwen. 

De natuur is onze grootste inspiratie. Overvloed is een kenmerk dat je op verschillende manieren in de natuur terug ziet: één tarwekorrel produceert honderden nieuwe zaden, een kersenboom produceert overvloedig voeding voor insecten, bestuivers, vogels, mensen, bacteriën, schimmels … Die overvloed staat tegenover de artificiële schaarste die centraal staat in het huidige model, wat ons in de problemen brengt. Wij willen niet enkel onze voetafdruk verkleinen (negatieve impact beperken) maar ook onze handafdruk vergroten: wij mensen kunnen een sterke positieve impact hebben op onze leefomgeving en op ecosystemen. Wij zijn natuur. Wij zijn Overvloed!

Overvloed werkt op zonne-energie en wordt gedragen door een diverse gemeenschap van mensen, planten, dieren, schimmels en micro-organismen. Bij alles wat we doen of bewust niet-doen staat ruimte creëren voor meer leven centraal. Onze aanpak is holistisch: bij problemen gaan we op zoek naar wat er ontbreekt om het geheel sterker te maken. Zo investeren we in herstellende, opbouwende relaties en wordt ons ecosysteem jaar na jaar veerkrachtiger. 

We produceren groenten, eetbare bloemen, kruiden, (klein)fruit, noten, paddenstoelen en klimaateieren, zonder input van fossiele brandstoffen op een oppervlakte van ongeveer 3 hectare. Onze technieken verstoren de bodem zo min mogelijk, stimuleren het bodemleven, creëren habitats voor heel wat organismen en zijn zo circulair mogelijk door reststromen als inputs in te zetten. 

We houden van proberen, samenwerken, lachen en inspireren. Iedereen die zich aangesproken voelt kan bijdragen en meedoen. We zoeken coöperanten, klanten, meewerkers en ambassadeurs. Via rondleidingen en workshops kan iedereen kennismaken en in dialoog gaan met Overvloed. Samen laten we de regeneratieve landbouw groeien in Vlaanderen. 

Hallo wereld!

Welkom bij WordPress! Dit is je eerste bericht. Bewerk of verwijder hem om de eerste stap te zetten op jouw blogreis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: